Přestože je káva velice lahodná, nadměrná konzumace může mít negativní účinky na naše zdraví. Proto bychom měli pít kávu velmi opatrně a v rozumném množství. Jestliže během dne potřebujeme doplnit energii, můžeme využít mnoho alternativ, které dodají vašemu tělu dávku energie, kterou potřebuje.
Zelená káva
Jedná se nepražená kávová zrna, která v sobě uchovávají veškeré minerální látky a antioxidanty. Tato káva obsahuje zvýšené množství kofeinu, proč je tedy zdravější? Mimo tělu prospěšných látek si zelená káva ve svém zrnu uchovává kyselinu chlorogenovou. Ta účinně pomáhá při redukci váhy a bojuje s celulitidou. Jednoduše řečeno, pražená káva všechny tyto látky postrádá a proto je zelená káva vhodnou alternativou. Kupujte pouze kvalitní zelenou kávu, která obsahuje kyselinu chloragenovou.
Žaludová káva
Výhodou žaludové kávy je, že si ji můžete snadno vyrobit doma. Postačí vám půl kilo žaludů, které necháme týden vyschnout, poté je zbavíme slupek a několikrát přelijeme vroucí vodou, abychom z nich dostali jejich typickou hořkou chuť. Následně necháme žaludy oschnout a pražíme v troubě na 230 stupňů asi 45 minut. Hotové žaludy nameleme, případně přidáme skořici či hřebíček pro intenzivnější chuť. Žaludová káva zklidňuje žaludek, játra a slezinu. Tato káva neobsahuje kofein a proto je vhodná pro každého.
Špaldová káva
Jedná se o velmi zdravou alternativu kávy. Vyrábí se z pšenice špaldy, což je stará obilovina. Obsahuje velký obsah vápníku, hořčíku, zinku či fosforu. Podporuje trávení, funkčnost střev a neobsahuje žádný kofein. Přestože se chuť kávy z této obiloviny https://www.nakliceno.cz/obiloviny-a-lusteniny/ nedá srovnat s chutí klasické kávy, jistě si zaslouží svoji pozornost.
Čekanková káva
Kávy, z časti tvořené mletým čekankovým kořenem či se vyrábí pouze z čekankového kořene, jsou velmi oblíbenou alternativou. Jsou snadno k dostání ve všech větších obchodech s potravinami.