Trnitý keřík angrešt je znám svými oválnými a mírně osrstěnými plody. Ty bývají někdy zelené, medově zlaté, nebo i zbarvené do tmavě červena, až fialova. Angrešt má mnoho odborných názvů, například:
ü Srstka angrešt
ü Srstka obecná
ü Meruzalka srstka
Keřík angreštu je k vidění běžně v i v lesích, pěstován je však s oblibou i v zahradách. Plod angreštu obsahuje mnoho cenných a lidskému organismu prospěšných látek. Jsou to například:
ü kyseliny, hlavně kyselina citronová, jablečná, vinná a šťavelová
ü fruktóza
ü vitamínu C
ü vitamín E
ü vitamín B
ü draslík
ü fosfor
ü karoten
ü vápník
ü hořčík
ü železo
ü zinek
ü mangan
ü fluór
ü biotin
ü měď
ü křemík
Zdravé bobulky angreštu
Osrstěné bobulky angreštu jsou tedy vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálních látek. Není se co divit, že jejich vliv na naše zdraví je opravdu obsáhlý. Z těchto blahodárných, léčebných vlastností můžeme jmenovat:
ü Napomáhá udržovat zdravé stěny buněk a pevné vazivové tkáně.
ü Napomáhá předcházet cévním nemocem.
ü Posiluje srdce.
ü Podporuje zažívací trakt.
ü Má protizánětlivé účinky.
ü Zklidňuje organismus žen před začátkem menstruace.
Odrůdy angreštu
Na světě existuje přibližně na sto odrůd angreštu. Tyto odrůdy se rozlišují především podle velikosti a barvy plodů, ale také podle náročnosti jejich keříků na klimatické podmínky a též pěstování. Původní angrešt měl zelené plody, ale nové vyšlechtěné odrůdy mají již plody i bílé, žluté a červené. Mnoho z těchto odrůd nesou půvabné názvy. Z nich můžeme jmenovat nejvýznamnější z nich:
ü Zlatý fík. Tato odrůda má velké, oválné a jemně ochmýřené oranžovožluté plody, které mají sladkokyselou chuť.
ü Citronový obří. Jeho plody jsou velké a sytě oranžově zbarvené.
Angrešt v kuchyni
Bobulky angreštu se využívají zejména do kompotů, ale zpracovávají se i na džem a mošt.